Javni poziv Varuhinji človekovih pravic za vlogo v ustavnosodno presojo

Spoštovani Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik,

navkljub mnogim opozorilom tako Urada informacijske pooblaščenke, kot tudi številnih nevladnih organizacij in civilno-družbenih gibanj, v katerih smo opozarjali na spornost dodatnih pooblastil policiji, ki jih predvideva novela Zakona o nalogah in pooblastilih policije, je  v petek 17.2.2017 parlament RS ta zakon vseeno sprejel.

V opozorilih je bilo pogosto izpostavljeno dejstvo, da so dodatna pooblastila policiji opredeljena preohlapno, zakon pa ne vključuje potrebnih varovalk, ki bi preprečevale zlorabo novih pooblastil za namene množičnega nadzora nad državljani.

Besedam ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, da gre zgolj za modernizacijo policije, je težko verjeti, predvsem, če se ozremo po prvih vidnih posledicah sprejetja podobnih zakonov v drugih državah sveta, ki so praviloma vodile v oblikovanje t.i. »države nadzora«.

Tudi v civilno-družbenem gibanju Skupina za varnost državljanov menimo, da zakon ne le posega v temeljne človekove pravice in niža že obstoječe kazensko-pravne standarde, temveč na kocko postavlja temelje demokratične in pravne države.

Ker je zakonodajalec zanemaril ta opozorila, kot tudi opozorila strokovnjakov iz Urada informacijske pooblaščenke, ki so ocenili, da nova pooblastila predstavljajo grobo kršitev državljanskih pravic do zasebnosti, Vas Varuhinjo človekovih pravic vljudno pozivamo, da pri Ustavnem sodišču RS vložite vlogo za ustavnosodno presojo omenjenega zakona.

Ustavno sodišče RS je zadnja priložnost, da se zaščitijo državljanske svoboščine in pravice ter ustavi trend oblikovanja »države nadzora«, ki jo vzpostavlja novi zakon.  Ne moremo in ne smemo namreč čakati, da se tudi pri nas pričnejo manifestirati posledice množičnega nadzora nad državljani, saj menimo, da bo takrat za ukrepanje prepozno.

Informacijsko pooblaščenko vljudno pozivamo, da z Varuhinjo človekovih pravic sodeluje pri pripravi vloge za ustavnosodno presojo.

S spoštovanjem,

Civilno-družbeno gibanje
Skupina za varnost državljanov

Ljubljana, 21.2.2017