Zaustavitev sprejema nesprejemljivih represivnih zakonov

Vlada Republike Slovenije prav zdaj sprejema dva zakona (Zakon o nalogah in pooblastilih policije ter Zakon o občinskem redarstvu), ki vodita, če bosta sprejeta, v zmanjšanje Vaše osebne varnosti in svobode, grobo posegata v Vaše ustavno zagotovljene državljanske pravice, nižata kazensko-pravne standarde, ki Vas ščitijo in Vam omogočajo pravno varstvo, ter za vse nas zapirata odprto družbo, ki je do zdaj veljala za demokratično državo.

Vlada je pri svojem reševanju varnostne problematike in razmer namreč izbrala napačen pristop in jo je potrebno pri tem zaradi resnične zaščite varnosti vseh nas, državljanov Republike Slovenije, ustaviti.

Nova pooblastila, orožja in množičen nadzor državljanov

Novi zakon namreč omogoča občinskim redarjem, da nadzorujejo državljanke in državljane z uporabo telesne sile in plinskega razpršilca, v roke policije pa podaja električni paralizator, novo domnevno »varno orožje«, ki pa je do zdaj po svetu zahteval že na stotine smrtnih žrtev.

Pri tem uvajajo še nova orodja za množičen nadzor državljanov, kot sta sistem za avtomatično prepoznavanje vseh registrskih tablic v prometu, širša pooblastila za fotografiranje, avdio- in videosnemanje za avtomatsko prepoznavo obrazov, ter uporabo brezpilotnih letal za nadzor in celo morebitno streljanje (po poročanju časnika Delo). Nesprejemljivo je, da država od policistov zahteva masovni nadzor ljudi, ki jih varujejo.

Zloraba v politične namene

Ta orodja in pooblastila ne predstavljajo samo izredno zgrešeno politiko, temveč grobo kršitev z ustavo zagotovljenih temeljnih človekovih pravic. Vaših pravic! Hkrati pod pretvezo večje varnosti vodita v izredno nevarnost politične zlorabe tako policije kot redarstva proti vsem nam – državljanom, katerih naloga je da nas ščitijo. Ta sum je potrdil tudi sindikat redarjev, ki se je sam izrekel proti omenjenim zakonom.

Še posebej smo zaskrbljeni zaradi nerazumljivega postopanja vlade v primerih sprejemanja začasnih in geografsko omejenih zakonih. Zakon o obrambi, kjer zavestno krši lastno zavezo k tromesečnemu trajanju izrednega zakona, ki je še kar veljaven. Ali so Zakon o nalogah in pooblastilih policije, Zakon o občinskem redarstvu ter Zakon o nadzoru državne meje koraki v isto nerazumljivo in nevarno smer?

V Skupini za varnost državljanov se zato zavzemamo za vnos potrebnih varovalk v Zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki bodo preprečile, da oblast zlorabi policiste proti državljanom in hkrati v celoti zavrne zakon o redarstvu, saj vladi ne smemo dopustiti, da občinske redarje prikrito in na neustrezen način spremeni v lokalno policijo, z omejenim nadzorom lokalnih občin.

A pri zaščiti Vaših in naših skupnih pravic potrebujemo vašo pomoč, saj se nam čas, ki ga imamo na voljo za ukrepanje hitro izteka! Vlada nam bo prisluhnila le, če bo slišala glas vsakega izmed nas.

Pridružite se nam pri zaustavitvi sprejema zakonov v trenutni obliki! Zavarujmo varnost državljanov!

Pridruži se sodržavljanom in piši poslancem!

Pošiljanje podpisov je trenutno zaključeno. Hvala vsem, ki ste jih prispevali!