S kulturo proti represiji

Javni protest s kulturno-umetniškim poudarkom, ponedeljek 13.2.2017 med 16. in 18. uro, na ploščadi nasproti parlamenta

Si umetnik, ustvarjalec ali govorec in bi želel nastopiti na prireditvi? Preberi vabilo za umetnike!

 

“Kot noč ne pride naenkrat, tako tudi ne zatiranje. V obeh primerih je najprej somrak, ko se vse zdi nespremenjeno. In v takem somraku moramo vsi biti najbolj čuječi in zavestni, vsake spremembe v zraku – še tako neznatne – sicer tvegamo, da postanemo nevedne žrtve teme.” ~ William O. Douglas, nekdanji sodnik vrhovnega sodišča ZDA

Spoštovana državljanka, spoštovani državljan,

Znašli smo se v trenutkih izjemne družbene nevarnosti, zaradi katerega potrebujemo tvojo pomoč, tvoj glas in tvojo prisotnost. Pozivamo te, da se pridružiš vsem ostalim glasovom zaskrbljenih državljanov, preden bo za vedno prepozno.

Nad države EU kot tudi Slovenijo, se namreč spuščajo izredno temačni časi, ki ogrožajo same temelje odprtih demokratičnih družb  in grozijo, da bodo stisnili zrak svobode iz pljuč vseh nas, našo družbo pa potisnili v temačne globine strahu in odtujenosti.

Številne nevladne organizacije (predvsem Amnesty International) glasno opozarjajo, da države EU postajajo »države nadzora«, saj po hitrih postopkih sprejemajo represivne zakone, ki omogočajo masoven nadzor svojih državljanov ter močno omejujejo možnosti gibanja, javnih zborovanj in svobodnega izražanja. Kako daleč so ta pooblastila šla kaže nedavni primer iz Španije, kjer je policija med predstavo  aretirala dva lutkarja, ker je ena izmed lutk nosila napis, ki naj bi »opravičeval terorizem«.

Slovenija pri tem ni izjema, saj te dni  tudi naša vlada sprejema paket zakonov (med katerimi izstopata Zakon o nalogah in pooblastilih policije ter Zakon o občinskem redarstvu), ki redarje spreminjata v lokalne policiste, policistom pa podeljujeta nova orožja (električni paralizator in vojaško opremo) ter številna orodja za množični nadzor državljanov, med katerimi izstopata avtomatični nadzor registrskih tablic v prometu in uporaba brezpilotnih letal.

Ta nova orodja in pooblastila predstavljajo grobo kršitev z ustavo zagotovljenih temeljnih človekovih pravic, ki pod pretvezo večje varnosti vodijo v državo nadzora, hkrati pa predstavljajo tudi izredno nevarnost političnih zlorab teh pooblastil.

Ker vlada ni prisluhnila pomislekom javnosti in nevladnih organizacij, ki tem zakonom ostro nasprotujemo, v civilno-družbeni pobudi Skupina za varnost državljanov (v sodelovanju s Piratsko stranko in Solidarnostjo), organiziramo javni protest s kulturno-umetniškim poudarkom, ki se bo odvil v ponedeljek 13.2.2017 med 16. in 18. uro, na ploščadi nasproti parlamenta. Na njem bomo tako javnost kot poslance ponovno opozorili na nevarne demagoške posledice sprejeta teh represivnih zakonov, ter pokazali, da še obstaja glas razuma, odpora in svobode, ki se ne bo pustil tako zlahka utišati.

Če ti ni vseeno za dobrobit tvojih sodržavljanov, če verjameš v odprto in svobodno družbo, potem te pozivamo, da se nam pridružiš – da skupaj v en glas povemo političnim elitam v parlamentu, da nam lahko vzamejo marsikaj, toda nikoli, zares nikoli, nam ne bodo mogli odvzeti naše svobode!


Več informacij:
[email protected]
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1764889593838814/